Hur Man Kör Med Dubbfria Däck

Numera är dubbfria däck det som de flesta föredrar som däcken för vinterbruk.

Moderna vinterdäck är extrema tekniska produkter, både vad gäller dubbade och dubbfria däcken. För de dubbade däcken har dubbarna blivit lättare och kortare vilket minimerar vägslitaget och ger en bekväm ljudnivå. För dubbfria däck har gummiblandningar och slitbanestruktur, med sajpar för att säkerställa bra grepp på hala ytor. Dessa sajpar fungerar genom små bitande kanter på is, vilket hjälper till med acceleration, retardation och förhindrar att bilen sladdar.

Gummiblandningarna som används i vinterdäck är konstruerade för att vara mjuk och flexibel för de temperaturer som råder under vinterförhållanden, då sommardäcken blir hårda och stela vid dessa temperaturer. Mönsterdjupet i vinterdäcken gör det möjligt för däck att hantera snö och slask från under däcken. Det låter också däcket uppnå högre snö-mot-snö friktion genom att packa snö i slitbanorna.

När du kör med dubbfria däck bör du ha bra grepp och kontroll över ditt fordon. Som alltid vid körning under vinterförhållandena måste du se till att du håller avstånd till bilar framför, eftersom din bromssträcka är längre om ytan är hal. Dina ABS-bromsar ser till att dina bromsar inte låser sig så att du kan uppnå kortaste möjliga bromsavståndet.

När du kör med dubbfria däck, se till att du:

  • Bromsa långsamt
  • Hantera din hastighet
  • Håll avstånd till bilar framför dig
  • Var försiktig när det finns is eller packad snö
  • Kör inte med dem när sommaren har anlänt, byt däck då till sommardäck

För mer information om dubbfria däck, besök: https://www.nokiantyres.se/