Sommaren Narmar Sig; Behover Du Nya Dack

De som har vinterdäck på sina fordon under vintersäsongen, kommer snart att behöva byta däck till sommardäck om det inte är gjort ännu. Beroende på hur mycket mönsterdjup som var kvar på sommardäcken innan du sätter på vinterdäcken kanske du behöver köpa en ny uppsättning sommardäck.

Vid val av vinterdäck gör du vanligtvis valet mellan dubbdäck och dubbfria däck. Med sommardäck behöver du inte göra ett sådant val. Det finns fortfarande stor skillnad mellan olika sommardäck baserat på gummiblandningen som används i däck och slitbanedesign. Jämfört med vinterdäck har sommardäcken en gummiblandning som är optimerad för de varma temperaturerna, så att de får rätt mjukhet under det normala sommartemperaturintervallet.

Om du försöker använda sommardäck på vintern när temperaturen är under noll grader kommer sommardäcken att bli hårda och inte ge dig det grepp som du kan förvänta dig från ditt däck. Därför rekommenderas det att alltid byta till vinterdäck när du har temperaturer under noll eller har svåra vinterförhållanden. Det är väldigt farligt att försöka köra med sommardäck under vinterförhållandena. Du behöver därför alltid byta till rätt vintergodkända däck och behålla dem på så länge du har vinterförhållanden. Ändra inte för tidigt. Om vintervädret plötsligt återkommer, kan du behöva lämna din bil hemma om du redan har monterat sommardäcken. Jag vet att det kan vara väldigt frestande att byta till sommardäck så snart det finns ett tecken på varmt väder, men du borde vänta tills du är säker på att den inte kommer att återvända.

Sommardäck måste ge dig god stabilitet och kontroll på torra och våta vägar. Slitbanan bestämmer hur bra grepp du kommer att få. EU-däckmärkningen visar hur bra vått grepp du får från däcken, vilket rullmotstånd och ljudnivå du har. Information hjälper dig att jämföra olika däck. Däck av hög kvalitet tenderar att spara pengar på lång sikt, eftersom de vanligtvis varar längre och är mer bränsleeffektiva på grund av lågt rullmotstånd.

För mer information om sommardäck, besök: www.nokiantyres.se