Kontrollera Dina Dack Nu Nar Sommaren Kommer

Med sommaren runt hörnet finns det några saker att tänka på när det gäller dina däck. En av dem är däckunderhåll. Om du byter mellan vinterdäck och sommardäck får dina däck en noggrann kontroll cirka var sjätte månad. Om du inte byter däck och håller fast med ett all-vädersdäck för hela året, är det ännu viktigare att du vidtar nödvändiga åtgärder för att underhålla däcken.

Kontrollera ditt däcktryck regelbundet. Däcktrycket ändras när temperaturen ändras, så om du håller samma däck året runt är det viktigt att du kontrollerar däcktrycket. Däck med lågt däcktryck kommer att slitas ut snabbare och förorsaka att ditt fordon drar mer bränsle. Det kan också orsaka irreparabla skador på dina däck. Överfyllda däck kommer att skapa en mindre kontaktyta mellan däck och väg. Den lägre kontaktytan ger dig mindre dragkraft, vilket förlänger din bromssträcka och kan öka risken för olyckor.

Dessutom måste du kontrollera slitbanans slitage, genom att mäta slitbanans mönsterdjup. Jämför djupet mellan fram- och bakdäcken för att se om du behöver rotera däcken. Slitbanans djup ska vara mer än 4 mm. Om du går under det är det inte säkert att köra längre och du måste köpa en ny uppsättning däck. Om skillnaden mellan de främre däcken och bakdäcken överstiger 2 mm är det dags att rotera däcken. Rotation säkerställer att det är lättare att styra din bil och du kan köpa en ny komplett uppsättning däck när de är utslitna. Att bara byta 2 däck påverkar din körförmåga eftersom du kommer att ha olika grepp på de olika ställena runt bilen, så försök alltid att köpa en full uppsättning 4 däck.

Du bör också göra en visuell inspektion av däcken. Titta om du kan se några skador, jack eller sprickor på sidoväggarna från att träffa t.ex. trottoarkanter. Kontrollera även slitbanemönstret för att se om slitage ser ut på däcken. Om du upptäcker ojämnt slitage bör du besöka däckstationen för att kontrollera däcken. Du kan behöva byta stötdämpare eller justera hjulinriktningen.

För mer information om sommardäck, checka ut: www.nokiantyres.se