Vad Du Ska Göra Om Du Känner En Tendens Till Vattenplaning

När du kör i våta förhållanden kan din bil vara känslig för vattenplaning. Vattenplaning inträffar när däcket inte kan skjuta bort vattnet från kontaktområdet mellan däcket och vägytan. Allt detta styrs av den fysiska rörelsen av vattnet bort från ytan, antingen lagras i spåren eller skjuts sedan snabbt åt sidorna när däcket rullar över ytan och pressar bort det från stängningsgapet. Ett slät däck utan spår som rör sig i hög hastighet är det värsta alternativet, medan ett djupt räfflat däck som rör sig långsamt är de bästa alternativ för att förhindra vattenplaning.

Däcktillverkarna har gjort kontinuerliga förbättringar av sommardäck som minskar risken för vattenplaning. Vissa görs med bredare spår, kanaler mellan spåren och andra olika sätt att leda vattnet till sidorna. Också polerade spår för att säkerställa ett jämnt flöde som inte är störande för att möjliggöra snabbare flöde. Det här är allt bra när däcken är nya, men eftersom däcken kommer att slitas, så kommer de goda egenskaperna också att göra. Hastighet påverkar risken negativt; så att ju snabbare du går desto mer sannolikt är det att du upplever det. När du upplever vattenplaning tappar du i princip kontakten med vägbanan och därmed också kontrollen av bilen. Oftast händer det bara för en kort varaktighet, men i dåliga fall kan det lätt orsaka dåliga olyckor.

Om du märker att tendensen till vattenplaning blir mer frekvent bör du börja med att kontrollera dina däck och särskilt mönsterdjupet. Om dina däck ligger nära mönsterdjup på 4 mm bör du få en ny uppsättning däck. Detta kommer att se till att du är bättre förberedda för de våta förhållandena. Se till att du investerar i högkvalitativa däck som är bra för våta förhållanden. Sommardäck kommer att behöva hantera enstaka kraftigt sommarregn utan att äventyra din säkerhet.

Om däcken har tillräckligt med mönsterdjup bör du kontrollera däcktrycket för att se till att du har tillräckligt tryck enligt bruksanvisningen. För lågt tryck ökar däckslitaget samt ökar bränsleförbrukningen när du kör, så det kan vara mycket kostsamt att köra runt med fel däcktryck. Så båda är viktiga att kontrollera.

För mer information om nya däck, besök: https://www.nokiantyres.se/